Това каза пред БНР министърът на финансите Асен Василев.  В закона

...
Това каза пред БНР министърът на финансите Асен Василев.  В закона
Коментари Харесай

Финансовият министър: ГЕРБ говорят глупости по адрес на правителс...

Това сподели пред БНР министърът на финансите Асен Василев. 

 

" В закона ясно е казано, че разискването на бюджета би трябвало да се случи, откакто се одобряват данъчните закони. По график те се одобряват през октомври. Но поради това, че целият месец Народното събрание не работи, срокът се измества. Когато Народното събрание одобри данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там недостиг и всичко останало ". 

 

Василев добави, че бюджетът за 2024 година ще бъде съгласуван с държавната стратегия. 

 

" 2% от бюджетното салдо е планувано за разноски за защита, това е по обвързване към НАТО. Брутният вътрешен продукт нараства доста и тази година, и идната. Догодина Брутният вътрешен продукт ще бъде над 200 милиарда лв., като от тях 4 милиарда лв. ще бъдат за защита ". 

 

Според него за тази година се чака приходите да бъдат изпълнени, както са заложени, а в случай че има несъблюдение, то може да се дължи на второто плащане по Плана за възобновяване и резистентност. Той предвижда реализиране на приходната част на бюджета до края на годината. 

Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година, означи още министърът. 

 

Асен Василев уточни, че най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която все още има на 9 милиарда лева при условие за 4,5 милиарда лв.. 

 

Очакванията на държавното управление са да няма шокови цени на петрола, само че с ангажимента, че поради спора в Близкия изток е допустима и друга обстановка. 

 

Тази година имаме висок растеж на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 милиарда лв. в сметката на държавното управление. Няма аргументи за терзания. Бизнесът стартира да прави оценка това. Всички мрачни пророкувания, които се приказват, стават единствено звук ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР